top of page

BELOKRANJSKI ŽLINKROFI Z GOVEDINO

Updated: Mar 1, 2021

Recept Belokranjski žlinkrofi


Kako se dodatno povežemo s svojimi otroki, starši, prijatelji, sosedi, znanci?

Poizkusite se v kuhinji in pripravite belokranjsko posebnost: Žlinkrofe.

Cooking
Belokranjska posebnost: Žlinkrofi

Sestavine za nadev za 4 osebe: 400 gramov kuhane govedine, 500 gramov en dan stare sredice kruha, 1 velika čebula, šopek peteršilja, poper, sol, 2 jajca, 0,5 dcl sladke smetane.


Priprava nadeva: Čebulo sesekljamo in na vročem olju prepražimo. Ko rahlo zarumeni dodamo kuhano mleto govedino. Vse skupaj stresemo v skledo dodamo na manjše kocke narezano sredico kruha in peteršilj. Umešamo jajci in sladko smetano. Zmes narahlo premešamo.


Sestavine za rezančevo testo:

1 kg moke, 8 jajc, 1 dcl mleka, 0,5 dcl olja, sol


Priprava testa: Sestavine za testo damo v skledo in zamesimo gladko voljno testo, ki se ne prijema posode, gnetemo približno 10 minut. Testo oblikujemo v 4 hlebčke, jih damo v vrečko in pustimo v hladilniku počivat približno eno uro.


Izdelovanje Belokranjskih žlinkrofov:

Testo razvaljamo na tanko in ga razrežemo na kvadratke 7 x 7 cm. Na sredino položimo jušno žlico (ne zvrhano) nadeva in stisnemo testo okrog nadeva. Viške testa obrežemo. Žlinkrofe skuhamo v osoljenemu kropu. Kuhamo jih 15 minut. Postrežemo jih popečene na kokošji maščobi ali maslu.



Značilne belokranjske jedi so tudi: belokranjska pogača, belokranjska povitica, belokranjsko cvrtje, belokranjski nadev ali semiško fulanje s hrenom, ajdova povitica z rozinami, belokranjska šara, žitna klobasa, bravina s sladkim zeljem, belokranjski žlinkrofi in nepogrešljivi odojek ali jagenjček na ražnju.

67 views0 comments
bottom of page