top of page

AJDOVA POVITICA Z ROZINAMI IN OREHI

Updated: Feb 19, 2021

Prepričani smo, da ste v teh dne že razmišljate o praznični peki ... Letos lahko poleg tradicionalnih potic in medenjakov poizkusite tudi belokranjsko tradicionalno jed - ajdovo povitico z rozinami in orehi


AJDOVA POVITICA Z ROZINAMI IN OREHI (za 40 kosov)


Sestavine: Testo: 20 g kvasa, 250 g ajdove moke, 250 g bele moke, 2 dl vode, 25 g masla, 25 g sladkorja, 10 g masla za premaz modela ali pekača.

Nadev: 150 g skute, 0,5 dcl kisle smetane, 1 jajce, 1 g cimeta, 50 g sladkorja, 100 g rozin, 100 g orehov

Priprava: Testo: Ajdovo moko presejemo v skledo, pšenično pa v drugo. Kvas razmešamo z malo sladkorja in žlico mleka. Ko se dvigne, ga dodamo k beli moki in pustimo, da še enkrat vzhaja. V vodo damo sol in sladkor ter zavremo. V vreli vodi raztopimo maslo. S to mešanico poparimo ajdovo moko in s kuhalnico premešamo zmes. Belo moko ter kvas zmešamo in dodamo k delno ohlajeni ajdovi moki. Zamesimo gladko testo in ga damo v pomokano posodo, pokrijemo in pustimo, da enkrat naraste. Vzhajano testo razvaljamo na pomokanem prtu ali krpi na približno pol centimetra debelo. Premažemo z nadevom. Tako pripravljeno potico zvijemo in položimo v model, ki smo ga prej namazali z maslom in posuli z drobtinami. Potica naj ponovno vzhaja, vsaj še enkrat toliko. Nato jo premažemo z jajčnim beljakom in pečemo pri temperaturi 180-200°C okoli 50 minut.

Nadev: Skuto pregnetemo, ji dodamo cimet, smetano, rumenjak in sneg z vtepenim sladkorjem. Rozine operemo, namočimo v rumu, orehe pa nasekljamo. Vse skupaj zmešamo.




98 views0 comments
bottom of page