top of page

Belokranjska pogača - zajamčena tradicionalna posebnost

Updated: Nov 22, 2021


RECEPT:

SUROVINE ZA BELOKRANJSKO POGAČO

- 500 g pšenične bele moke, – cca. 3 dcl mlačne vode, – 2 kavni žlički oz. 15 g soli, – 20 g svežega kvasa ali 7 g suhega, – pol kavne žličke oz. 6 g sladkorja, – 1 jajce (stepeno jajce za premaz pogače), – ščepec oz. 2 g cele kumine, – ščepec oz. 7 g debelo zrnate morske soli.

Belokranjska pogača je značilna belokranjska jed oziroma oblika kruha, ki je 3 do 4 cm visoka, okrogla, premazana s stepenim jajcem, posuta s kumino in soljo ter zarezana na kvadrate. Okus in aroma sta kakor pri sveže pečenem belem kruhu."


Ste vedeli?

"V vinorodni Beli krajini je bila pogača zaradi svoje gostote in nizkosti ter nasitnosti vedno ponujena ob vinu, ki ga je zaradi vinorodnih gričev kar precej.


Pogača ima svojstveno recepturo in je pripravljena iz pšenične bele moke in mlačne vode, z dodatkom soli in kvasnega nastavka.


Belokranjsko pogačo uvrščamo med slovenske nacionalne kulinarične posebnosti in je tradicionalna značilnost belokranjske kulinarike, ki nima v Sloveniji primerljivega izdelka.


Navodila za pripravo tukaj:

Belokranjska_pogaca
.pdf
Download PDF • 72KB

ZGODOVINA Belokranjske pogače:

Belokranjska pogača je belokranjska jed, katere izvor ni natančno poznan. Verjetno so jo na območje Bele krajine v zgodovinskem razvoju v 15. in 16. stoletju prinesli Uskoki, begunci z Balkana pred Turki.


Na njeno prvotno obliko, pod pepelom pečen nekvašen kruh, navezuje tudi ime, privzeto iz latinske besede focacea ali italijanske focaccia.


vir: Specifikacija za Belokranjsko pogačo

117 views0 comments
bottom of page