top of page

POHODNIŠTVO

Hiking in Forest
pOHODNE POTI PO beli krajini
Korak za korakom do naravne lepote.

Pridite in odkrijte čarobno lepoto Bele krajine skozi 25 raznolikih pohodniških poti, ki vas bodo popeljale skozi slikovite pokrajine ob reki Kolpi ter navzgor do vrhov Mirne gore, Krašnjega vrha in Smuka. 

POTI v OKOLICI RESORTA:
UČNA POT KUČAR

Učna pot Kučar – Kolpa Resort. Doživite čarobno krožno pot, ki vas bo popeljala skozi vasico Podzemelj, proti osupljivemu vrhu Kučarja, nato mimo vasi Zemelj in mimo cerkve sv. Helene nazaj na začetno točko.

 

Sprehod vam bo razkril skrivnosti gradišča iz obdobja starejše železne dobe, očaral vas bo pogled na zemeljske gomile, hkrati pa vam bo omogočil odkrivanje neokrnjene lepote narave ob reki Kolpi. Na poti se lahko ustavite v gostišču Veselič

Uživajte v prepletu slikovitih polj, gozdov in sočnih vinogradov, pri čemer bo vrhunec doživetja nedvomno vzpon na osamelec Kučar, ki vas bo poplačal z dih jemajočim razgledom na časom izklesano pot reke Kolpe.

Kučar
RIBNIKI PRiLOZJE - UČNA POT

Ribniki Prilozje – Kolpa Resort. Začnite vaš pohodniški izziv v čudovitem okolju Kolpa Resorta. Sprehodite se do glavne ceste, nato zavijte levo v smeri ribnikov Prilozje.

Uživajte v razgledu na slikovito okolico in vas Prilozja ter si vzemite čas za odkrivanje lepot živalske učne poti ob ribnikih.

Nadaljujte pot po prijetnem makadamu, ki vas bo vodil do idilične vasi Krasinec, kjer boste lahko občudovali cerkev sv. Antona Puščavnika.

Pot vas bo nato popeljala nazaj do začetne točke, Kolpa Resorta, mimo prijetnega gostišča Kapušin. Uživajte v raziskovanju narave in miru, ki ju ponuja ta čaroben pohodniški izlet.

Ribniki Prilozje
Izbor pohodnih POTI v BELI KRAJINI:
KRAŠKA UČNA POT

Od Lebice do Krupe. Pot, ki se razteza od slikovite Lebice do očarljive Krupe, predstavlja lepoto narave.

Njena pot nas vodi skozi čudoviti, a plitvinski kras, ki se razteza ob sami reki Krupi. Raznolik kras, prepleten z vrtačami, drobnimi izviri, kamnitimi gmajnami in čarobnim steljniškim gozdom, nam odpira vrata v čudovito naravno učilnico.

 

Nežna lepota narave se razkriva skozi gozd gradna in belega gabra, ki se prelivata ob reki Krupi. Pot nas popelje skozi tri manjše, a osupljive kraške jame: vodno kraško jamo Lebica, Malikovec in edinstveno Judovsko hišo, ki predstavlja izjemno pomembnost v zgodovini Belokranjske regije.

S svojo obnovljeno potjo, ki je bila leta 2019 obogatena z visečo brvjo, nam omogoča nepozabno doživetje. Vodna vrtača Vodenica in udorna vrtača Medvednica sta le nekaj primerov, ki pričajo o čarobnosti kraškega sveta. Za pohodnike, ki se odločijo za celotno pot, je časovno potovanje ocenjeno na 4 ure čistega odkrivanja in čudenja nad skritimi zakladi narave.

Od Lebice do Krupe
Krožna pot: METLIKA - KRAŠNJI VRH - Metlika 

Planinska pot Krašnji vrh. Za razgled, ki jemlje dih, se vzpnite do planinske postojanke nad najvišje ležečo vasico v občini Metlika, kjer vas na 542 metrih nadmorske višine pričaka čaroben panoramski pogled, ki se razteza preko cele Bele krajine in v daljavo prečka meje tudi s Hrvaško.

Očarljiv 17-metrski razgledni stolp, naravna plezalna stena, balinišče ter otroška igrala, vam nudijo priložnost za popolno doživetje narave. Sledite označeni planinski pešpoti iz Metlike do vasi Krašnji Vrh, kjer vas pot vodi skozi slikovite pokrajine, ki se prepletajo z idiličnimi polji, gozdovi ter vinogradi, medtem ko boste občudovali Slamno vas in Bojanjo vas.

Drugi del krožne poti vas popelje iz Krašnjega Vrha nazaj v Metliko skozi gozdove pod Radovico, kjer skoraj brez asfalta odkrivate čarobnost znamenitosti, kot so zaselek »Okno«, »Bečka jama« in čudoviti belokranjski steljniki.

 

Ob poti boste srečali tudi romarski kompleks Tri fare ter prečkali Mestni breg in Obrh, preden dosežete svoj začetni cilj v Metliki. Celotna pot je jasno označena in opremljena s smernimi tablami, medtem ko vas Koča na Krašnjem vrhu pozdravi ob nedeljah s prijaznim pozdravom.

Krašnji vrh - planinska pot
URBANOVA POT 

Pot je čarobna in popotovanje skozi čas in prostor, vas popelje skozi slikovite vinorodne griče in zidane vasi, obdana z gozdom in prostranimi polji. V skrivnostnem vzdušju vasi Grabrovec vas pozdravi cerkev sv. Urbana, zavetnika vinske trte, ki s svojo zgodovinsko zapuščino in kulturnim bogastvom očara vsakega popotnika. Vsako leto v mesecu maju in na silvestrsko noč se tam zberejo navdušenci pohodništva, da skupaj prehodijo to čudovito potovanje, ki se konča na svežem športnem igrišču, ki kipi od živahnih dogodkov in veselja na Grabrovcu v Metliki.

Urbanova pot
UČNA POT DIVJI POTOK

Divji potok, ki izvira nad idilično vasjo Srednja vas pri Črmošnjicah, na svoji poti skozi slikovit krajinski mozaik ustvarja pravi naravni spektakel. Njegova struga, vklesana v prevladujočo dolomitno kamninsko podlago, očara vsakega obiskovalca s svojo slikovitostjo, polno razigranih slapičev, mirnih tolmunov in divjih brzic. Večino svoje poti prebira skozi gozdnata območja, ustvarjajoč pravo pravljično vzdušje, ki vabi k raziskovanju narave.

 

Po približno 3,5 km avanture se pridruži reki Črmošnjičici, ki nato svojo pot nadaljuje proti Dolenjskim Toplicam, razkrivajoč še več naravnih čudes na svoji poti.

Divji potok
MIRNA GORA - pohodne poti

Mirna gora je četrti najvišji vrh Bele krajine (1047 m), hkrati pa ena najbolj jugovzhodnih vzpetin prostranega Kočevskega Roga. Mirna gora in nižjeležeči kraj Planina sta izhodišči drugim pohodnim potem.
Gozdna učna pot Planina–Mirna gora nas po treh različnih poteh popelje na vrh Mirne gore. 300 metrov pred vrhom se vse tri poti združ
ijo v eno, ki vodi do planinskega doma na Mirni gori, kjer nas čakata zaslužen počitek in prelep razgled.
Po sledeh gozdne železnice Črnomelj–Leseni kamen se sprehodimo po lepo označeni poti, kjer je v preteklosti tekla gozdna železnica. Ob njej najdemo veliko redkih dreves, ki jih še ni dosegla človeška roka. Vseskozi lahko opazujemo sledi, ki jih je na naravi pustila železnica, vendar so te ponekod že dodobra zakrite.


Pastirska pot vodi po nekdanji pastirski poti okoli Mirne gore. Zanjo so značilne prostrane košenice v okolici ruševin kočevarskih vasi Ponikve in Škrilj ter zaraščajoče se površine, ki pričajo o nekdanji podobi kulturne krajine.

Trdinova pot Mirna gora je vključena tudi v Trdinovo pot, ki povezuje Kočevski Rog in Gorjance z obrobjem Krškega hribovja. Z vrha vodi pot do sosednje kontrolne točke Gače (955 m) v razdalji 4,5 km in jo prehodite približno v uri in pol ter naprej na Smuk (547 m) v razdalji 10,5 km, do koder čas hoje znaša 3 ure
.

Razgledi:

S čudovitih razglednih točk, kot je preurejen cerkveni stolp ali dom na Mirni gori, se odpira očarljiv pogled na raznolikost okoliške pokrajine. Na vzhodni strani se razprostira čudovita slika Bele krajine, kjer se ponašata Metlika in Črnomelj, medtem ko se Kolpa vije proti Hrvaški, kjer se ozira Karlovac. Na južni strani se nam odpira prizor Poljanskega gorovja, ki ga spremljajo gorski vrhovi v Gorskem Kotarju, med njimi Klek in vrhovi Velike Kapele, ki vabijo k raziskovanju neokrnjene narave.

Na zahodu se razlega mogočni Kočevski Rog, ki s svojo gozdnato pokrajino priča o naravni lepoti tega območja. Na severni strani se nam odpira razgled na del Gorjancev, kjer se ponosno dviga Trdinov vrh in Žumberak, med katerima se ponosno izrisujeta Smuk in Semenič, ki se vzpenjata nad Semičem.

V izjemno jasnih dneh pa se pogled razprostira vse do oddaljenega Zagreba in gorskega območja Medvednice nad njim ter vse do Karlovca, kar ustvarja nepozabno in osupljivo doživetje.

Mirna gora pohodne poti
Razgledna pot - Kozice iz Laze pri Predgradu

Doživite pot, ki vas popelje skozi slikovito pokrajino od vasi Laze pri Predgradu do razgledne točke Kozice

Ta enostavna pot vam omogoča, da se ustavite, zadihate in uživate v pikniku ob čudovitem razgledu na reko Kolpo. 

 

S potjo, primerno za vse ravni spretnosti, boste raziskali Poljansko dolino s pogledom na mejo med Slovenijo in Hrvaško ter se spustili do vasi Dol ob reki Kolpi, nato pa se vrnili na začetno točko v Predgradu. 

 

Ta pohod je primeren za vse, ki imajo dobro telesno pripravljenost in iščejo nekaj sproščujočega v naravi.

Kozice - razgledna pt
Črnomelj - Planinski dom Mirna gora

Črnomaljska pot je čudovita pohodna pot, ki vas popelje iz slikovitega Črnomlja do Planinskega doma na Mirni gori. Sprehodite se skozi zeleno naravo, občudujte čudovite razglede in uživajte v miru in tišini. Pot vas bo navdušila s svojo lepoto in bogato naravno dediščino.

Crnomelj - Mirna gora
bottom of page