top of page

6 jedi, ki jih morate poskusiti v Beli krajini

Updated: Nov 28, 2022

Bela krajina je bogata ne samo v smislu kulturnih in naravnih danosti, pač pa je izredno posebna tudi v vinu in kulinariki. O belokranjskih vinih in o tem, katere vinske kleti obiskati v deželi belih brez, smo že pisali, v tokratnih stavkih pa vam bomo predstavili 6 jedi, ki so značilne za belokranjske konce in jih enostavno morate poizkusiti.


Zaščitena belokranjska pogača

1. BELOKRANJSKA POGAČA


V Belo krajino vas nič ne sprejme tako toplo kot dišeč bel kruh, ki ga z vami delijo domačini. Že oblika pogače, ki je okrogla, spominja na enotnost, povezanost – dobrodošlico. Gre za krušno poslastico, posuto z grobo soljo in kumino, z vami pa jo bodo dobrosrčni Belokranjci podelili z obredom lomljenja koščkov. Belokranjska pogača je zaščitena z oznako tradicionalnega ugleda in ima EU-certifikat kot jed z zaščiteno označbo porekla.


2. BELOKRANJSKI ŽLINKROFI


Žlinkrofe v slovenskih pokrajinah pripravljajo na različne načine. Najbolj znani so tisti iz Idrije, ki pa se od belokranjskih razlikujejo predvsem po nadevu. Majhni žepki iz testa, ki jim v Beli krajini pravijo žlinkrofi, so navadno polnjeni z zmesjo piščančjega ali govejega mesa, pražene čebule, kruhove sredice in peteršilja. Žlinkrofe v osoljeni vodi kuhajo približno 15 minut. Postrežejo jih popečene na kokošji maščobi ali maslu.


3. ODOJEK ALI JAGENJČEK NA RAŽNJU


Poslastici, brez katerih se v Beli krajini ne odvije nobeno praznovanje, sta zagotovo odojek in jagnje. Odojek se v enem kosu peče nad žerjavico, božanski okus pa doseže, ko začne pokljati kožica. Belokranjci na podoben način pripravljajo tudi mlado jagnje na ražnju. K obema se dobro priležejo svež kruh, mlada čebula, paradižnik in druga sezonska zelenjava.

Po starem običaju se obe specialiteti več ur pripravljata na prostem ali v krušni peči, zato velja peka odojka ali jagnjeta za izjemen družabni dogodek.


4. BELOKRANJSKA POVITICA


Belokranjska povitica je pripravljena iz vlečenega testa, oblikovana v podolgovato tanko štručko. Gospodinje dajo v nadev domačo skuto ali sir, prevreto smetano in jajce. Povitica mora biti hrustljavo zapečena in soljena. Jed je svetlo rjave barve, praviloma pa mora biti med listi zrak, da niso sprijeti.

Postreže se narezana na manjše kolobarje, zraven pa se prileže kozarec metliške črnine. Prosta povitica je bolj preprosta izpeljanka, saj je nadev sestavljen le iz jajc in svinjske masti.


5. BELOKRANJSKO CVRTJE


Cvrtje je vedno veljalo za praznično hrano, saj sta bila mast ali olje izjemno dragoceni dobrini. Belokranjsko tradicionalno cvrtje so mesni hlebčki iz mletega svinjskega mesa, ki jih pomočijo v gosto testo iz jajc, moke in začimb, nato pa ocvrejo v olju ali svinjski masti. Cvrtje se postreže ob krompirjevi ali zeleni solati in tekne toplo ali hladno.


6. AJDOVA POTICA


Kljub temu, da je belokranjska kulinarika polna odličnih slanih dobrot, se lahko pohvali tudi s sladicami, ob katerih se vsakomur pocedijo sline. Potica je pripravljena iz ajdovega testa, ki je napolnjeno z nadevom iz domače skute, smetane, jajc, sladkorja in rozin. Belokranjske gospodinje so jo včasih pripravljale jeseni, ko so imele svežo ajdovo moko. Najbolj tekne še topla.


Tako, lahko vam garantiramo, da v Beli krajini ne boste lačni!

215 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page