top of page

Vinska doživetja v Beli krajini

Bela krajina je najmanjši slovenski vinorodni okoliš. Leži v jugovzhodnem delu Slovenije med hribovjem Gorjanci in reko Kolpo, po kateri poteka meja s Hrvaško. Je najtoplejši posavski okoliš s celinskim in subpanonskim podnebjem ter mediteranskimi vplivi.


V geološki sestavi prevladujeta apnenec in dolomit, veliko je tudi rdeče ilovice, nekaj fliša, peščenjakov in laporja. Prav kombinacija različne geološke sestave tal in podnebja, daje belokranjskim vinom posebno noto.


Možna velika temperaturna razlika med dnevom in nočjo omogoča pridelavo aromatičnih vin, ki hkrati ohranijo svežino. Ne samo vina, pač pa tudi belokranjska kulinarika in samo gostoljubje Belokranjcev vas bodo navdušili, da se še kdaj vrnete v to majhno belo deželo.


Smo vam našteli dovolj razlogov, da se odpravite na raziskovanje belokranjskih vinskih skrivnosti?


Vinarji, ki jih priporočamo:


Vinska klet Metlika


Vinska klet Metlika je mogočna, pod zemljo vkopana 108 metrov dolga klet, ki je posebej ponosna svojo tunelsko podobo. Je največja vinska klet v Beli krajini in v svoje prostore vabi ljubitelje pristnega belokranjskega vina. Na leto v kleti pridelajo 750.000 litrov vina.

Če se boste odločili za obisk pri njih, boste navdušeni, saj boste ob belokranjski vinski kapljici in strokovno vodeni degustaciji spoznali Belo krajino in njene srčne ljudi.


Vinska klet Prus


Domačija Prus se nahaja na Krmačini, posebnost te kleti pa je, da jo vodijo tri generacije, ki pod eno streho simbolizirajo vinogradniško tradicijo družine. Kakovost vin je tisto, kar je zanje izrednega pomena.

Pridelujejo od penin do mirnih vin pa vse do predikatov. Njihova posebnost je slamnato vino – vino iz sušenega grozdja. Znani so vsekakor po predikatnih vinih, tako da bo obisk pri njih, če ste ljubitelj/ica sladkih vin, obvezen.


Vina Šturm


Šturmove boste našli v neposredni bližini Vidošičev, natančneje na pobočjih pod cerkvico sv. Ane. Z njihove rezidence se vam ponuja čudovit razgled na vinograde, hribčke in okoliške cerkvice. Lahko pa jih obiščete tudi v novomeški Supernovi ali pa na metliškem gradu, v Grajski kleti Lidije Šturm, kjer vam bodo poleg svojih krasnih vin postregli tudi z ostalimi napitki.


Hiša vina Pečarič


Kmetija Pečarič se nahaja v kraju Čurile in je z vinogradništvom tesno povezana že več desetletji. Njihovi vinogradi se nahajajo med Vidošiči in Vinomerjem, kjer so najboljši pogoji za vinograde. Pri njih doma vas bodo postregli z domačimi mesninami, odličnimi vini, verjetno tudi s kakšnim znanim slovenskim citatom, verzom. Skratka, počutili se boste zelo domače, zelo pristno belokranjsko.


Vinska klet Šuklje


Tudi Vinska klet Šuklje se ponaša z dolgoletno tradicijo, saj vinarstvo pri njih obstaja od leta 1895. V svoja vina danes vlagajo ogromno znanja, saj njihovo ekipo sestavljajo odlični vinarji in enologi. Pridelujejo vrhunska buteljčna vina in vina odprtega programa. Na njihovi domačiji vas bodo z veseljem sprejeli za vodene degustacije po kleti, ali v vinskem baru v Ljubljani.


Tako, našteli smo vam le nekaj belokranjskih vinarjev (in zelo na kratko), saj je so vam le-ti najbližji od našega resorta.

Se pa v Beli krajini tudi v ostalih dveh občinah skriva ogromno odličnih vinarjev, ki vam jih mogoče predstavimo kdaj drugič.


Se vidimo v Beli krajini!


48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page