top of page

Zibelka roseja in predikatnega vina

Updated: Dec 1, 2021


Ste vedeli, da so leta 1981 v Beli krajini pridelali prvo rožnato vino (rosé) in nato leta 1985 prvo ledeno vino?


Prvo ROSÉ Vino v Sloveniji
"Takratni enolog, Julij Nemanič, ki mu znanja ni primanjkovalo in si je vinarske izkušnje nabiral na tujem, je bil tako navdušen nad francoskimi roséji, da se je odločil, da bo rdeče grozdje žametovke, ki je tistega leta izredno dobro obrodilo, takoj stisnil in tako pridelal vino nežne rožnate barve, krasnih vonjav in posebnega okusa"

Bela krajina kot vinorodni okoliš je bil za slovensko vinarstvo velikih doprinosov. Belokranjci so svojim vinarskim posebnostim posvetili tudi kar nekaj festivalov. V nadaljevanju nekaj tistih, ki se odvijajo v hladnejši polovici leta. Tudi dom mlade portugalke s karbonsko maceracijo je v Beli krajini.


Mlada portugalka v Beli krajini


Posebnost portugalke ali potrgalke, kot ji pravijo Belokranjci, je, da v zgolj nekaj tednih iz mošta dozori v mlado vino in tako ponuja takojšne užitke. Mlado vino je sveže, lahkotno pitno in sortno aromatično v vonju.

Ob domači kulinariki in belokranjski pogači ter pečenem kostanju je okušanje portugalk belokranjskih vinarjev toliko slajše.



Festival penin



Festival penin navadno poteka skupaj s prazničnim decembrskim sejmom, v starem mestnem jedru Metlike, kjer lahko obiskovalci okušajo belokranjske vinske mehurčke in druge pijače, pripravljene iz penin, ter belokranjsko kulinariko.


Festival predikatov


Festival predikatov je namenjen promociji predikatnih vin, kamor sodijo vina pozne trgatve, izbori, jagodni izbori, suhi jagodni izbori in ledena vina.


Je odličen dogodek za ljubitelje sladkih vin in poteka vsako četrto (prestopno) leto, 29. februarja. Festival ne ponuja samo sladkih vinskih kapljic, pač pa tudi razne sladice, ki sovpadajo s predikatnimi vini.


Tako, zibelka rožnatega vina in predikatnega vina kar kliče po spoznavanju. Vabljeni v deželo belih brez!

37 views0 comments
bottom of page