top of page

Staro mestno jedro Metlike

Kultura je skupek dosežkov in vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega umskega, zlasti umetniškega delovanja in ustvarjanja. Kultura je tako naša identiteta, govori nam o tem, kdo smo.

Za slovenski narod pomemben praznik pa je zagotovo Prešernov dan, ki ga obeležujemo 8. februarja, na dan smrti največjega slovenskega pesnika – Franceta Prešerna.

Metlika, staro mesto jedro
Metlika, staro mesto jedro, Vir: http://www.metlika-turizem.si/

Če se vrnemo nazaj h kulturi, lahko bi rekli, da je kultura nekaj, kar predstavlja narod, pokrajino oziroma ljudi določenega območja.


Na dan 8. februarja, Prešernovega dne oziroma slovenskega kulturnega praznika, v Sloveniji poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji.


Kultura pa je veliko več kot to. V časih, ko smo živeli brez virusa, je ta dan predstavljal odprtje vseh kulturnih ustanov, recimo muzejev, galerij … Upamo, da bomo občutek za kulturo lahko doživeli tudi v letu 2022, se odpeljali v manj poznan kraj in odkrivali neznane lepote.


V Metliki si lahko tako v starem mestnem jedru ogledate:


Slovenski gasilski muzej


Slovenski gasilski muzej, Metlika
Slovenski gasilski muzej, Metlika

Gasilska zgodovinska dediščina predstavlja velik del slovenske kulturne preteklosti z zavidljivo tradicijo.

V starem metliškem mestnem jedru, v neposredni bližini gradu, stoji Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča, ki s svojo bogato zbirko prikazuje zgodovinsko dediščino in obširno dejavnost gasilstva od začetkov do današnjih dni.


Belokranjski muzej


Muzej v Metliki je bil odprt leta 1951, nameščen pa je v Metliškem gradu, ki stoji v starem delu mesta Metlika.

Muzej skrbi za premično kulturno dediščino Bele krajine in ima tri stalne razstave, in sicer Stalna razstava v Metliškem gradu, ki prikazuje življenje tukajšnjih ljudi, od poselitve v prazgodovini do sredine 20. stoletja,

Spominska zbirka Otona Župančiča v Vinici (dislocirana enota),

Krajevna muzejska zbirka v Semiču (dislocirana enota).


Galerija Kambič


Belokranjski muzej Metlika je leta 2003 s hvaležnostjo in veliko odgovornostjo prevzel donacijo žal takrat že pokojnega metliškega rojaka akademika prof. dr. Vinka Kambiča, mednarodno uveljavljenega zdravnika otorinolaringologa, in njegove soproge operne pevke Vilme Bukovec Kambič.


Zbirko nacionalnega pomena sestavljajo kulturnozgodovinski predmeti (pohištvo, ure, svetila, slike na steklo, umetnoobrtni izdelki) in likovna dela različnih slovenskih umetnikov (od generacije realistov in impresionistov do zdaj živečih ustvarjalcev).


Tri fare


Tri fare se nahajajo v naselju Rosalnice pri Metliki. Romarski kompleks se odlikuje po treh gotskih cerkvah, stisnjenih znotraj visokega pokopališkega obzidja, ki je verjetno deloma še ostanek protiturškega tabora. Cerkve stojijo ena zraven druge.


Tako, kot smo že večkrat dejali, Bela krajina je zelo zanimiva za raziskovanja v hladnejših mesecih leta, tako za športne oziroma adrenalinske navdušence kot tudi za ljubitelje kulture.


Vabljeni v Belo krajino, deželo belih brez!

44 views0 comments
bottom of page