top of page

Reka Kolpa, najdaljša slovenska riviera

Updated: Mar 25, 2021

Reka Kolpa je najtoplejša reka v Sloveniji, mnogokrat jo poimenujemo tudi "najdaljša slovenska riviera", prav tako spada med najbolj neokrnjene in čiste reke v Sloveniji.


Reka Kolpa v poletnih mesecih doseže tudi do 30 stopinj Celzija – zaradi tega je primerna za kopanje, vožnjo s kajakom, kanujem, raftom ter pa ostale vodne aktivnosti.

Reka Kolpa

Reka je izredno bogata z rastlinstvom in živalstvom. Ob njej so si dom poiskale številne redke, ogrožene ptice, še zlasti tiste, ki so vezane na vodo.

Siva čaplja, foto: Wikipedija

Pri vasi Miliči tako gnezdi okoli 20 parov sivih čapelj. Omeniti je potrebno tudi vidro, ki sodi med najbolj ogrožene evropske sesalce.


O neokrnjenosti narave pričajo zadnje raziskave, saj je v reki Kolpi odkritih kar 39 vrst avtohtonih rib.

Privlačna je v vseh letnih časih; še najraje jo obiskovalci obiščejo v poletnih mesecih, ko je primerna za kopanje.


V majhni vasici Razloge v Gorskem Kotarju, pod katero izvira reka Kolpa.

Kolpa izvira v tesni globeli, voda pa na površje prihaja iz globokega kraškega sifona, ki še ni v celoti raziskan, saj se je potapljačem doslej uspelo spustiti "le" do globine 160 metrov, izvira pa na 321 metrih nad morjem.

Temperatura vode je konstantna skozi vse leto in je 7 st. C. Reka Kolpa je največji pritok reke Save na Hrvaškem. Skupna velikost porečja je 10.236 km2; del porečja se nahaja v Republiki Sloveniji, del pa tudi v Bosni in Hercegovini.

Celoten tok Kolpe od izvira do izliva v Savo pri Sisku meri 294,4 km, na mejnem območju med Slovenijo in Hrvaško teče v dolžini 118 km, v zavarovanem območju KP Kolpa (Prelesje- Dragoši) pa je njen tok dolg 50 kilometrov.


Okoli 27 % površine porečja je kras, kar znatno vpliva na vodni režim. Skupna višinska razlika od izvora do izliva je 227 m.

V mejnem delu ima reka Kolpa značilnosti tipa soteske, vodni režim pa je hudourniški.




64 views0 comments
bottom of page