top of page

Mirna gora – za velike in male popotnike

Če se boste v poletnih dneh potikali po Beli krajini in se zgodi, da vreme postreže s hladnejšimi temperaturami, manj primernimi za poležavanje ob Kolpi, vam priporočamo, da dan izkoristite za raziskovanje semiških koncev, natančneje vrha Bele krajine – Mirne gore.


Mirna gora
Mirna gora: najvišji vrh hribovitega obrobja Bele krajine

Mirna Gora je najvišji vrh hribovitega obrobja Bele krajine in se nahaja na jugovzhodnem delu razgibane kraške planote Kočevskega Roga, ki s sosednjimi dinarskimi planotami tvori eno največjih gozdnih območij v Evropi. Ob njenem vznožju se nahajajo opuščene kočevarske vasi Planina, Kleč, Škrilj, Ponikve in Sredgora.


Predniki zadnjih prebivalcev so prišli sem tekom nemške kolonizacije v 14. stoletju in tu vztrajali več kot 600 let. Danes se v vasi pod Mirno Goro vračajo predvsem ljubitelji neokrnjene narave in miru. Če ste se prepoznali, potem vabljeni v naslednje vrstice.


Pod vrhom Mirne Gore stoji planinski dom, ki je partner projekta Očistimo naše gore in ob njem delno obnovljena cerkev Frančiška Ksaverja.


S pomočjo svetega Frančiška, zavetnika pred vremenskimi neprilikami so, kot pravi legenda, uspešno ukrotili zmaja, ki je bival na gori.

Povzročal je hudo uro in uničeval pridelek. Iz cerkvenega zvonika, ki danes služi tudi kot razgledni stolp, se nam odpre širok razgled na Belo krajino in Hrvaško, proti jugu na gozdnata pobočja Poljanske gore in proti jugozahodu na vrhove Kočevskega Roga, Stojne in Gorskega Kotarja. Opisana pot sledi gozdni učni poti Planina - Mirna Gora.

Še zanimivost: zvonik je še danes aktiven in lahko pozvonite nanj, za srečo.


Pot na Mirno goro je primerna za otroke, od 4- leta dalje. Krožen povratek je lažji, vendar daljši. Pot je ves čas dobro označena. Opisana pot sledi gozdni učni poti, na kateri nas številne učne table opozarjajo na posebnosti gozda.


Med potjo lahko tako spoznavamo najrazličnejše rastlinje, drevesa, živali in si med samo potjo ogledamo tudi kakšno drugo naravno znamenitost, recimo jezero. Na tem mestu se bomo kar ustavili, da vam ne bomo razkrili kaj preveč. Najbolje bo, da se raziskovanja lotite sami.


Osnovne informacije

Zahtevnost: Lahka, označena pot

Oprema: Običajna pohodniška oprema

Višina: 1048 m


Izhodišče: V vasi Vrčice, Semič, tik pred cerkvijo, zavijemo desno proti Planini in Mirni gori. Kmalu pridemo na makadamsko cesto, kjer sledimo oznakam, ki nas pripeljejo do vasi Planina. Parkiramo na urejenem parkirišču poleg učnih in pohodniških tabel.

Čas: 45 minut

Sezona: Vsi letni časi


Za konec bi vam radi povedali, da vas na vrhu Mirne gore čakajo odlične domače jedi na žlico in res slastne palačinke (mogoče malo motivacije). Belokranjci vas bomo zelo veseli. Dobrodošli!

26 views0 comments
bottom of page