top of page

Jurjevo ali pomladni praznik

Jurjevo ali pomladni praznik je praznik, ki ga praznujemo 23. oziroma tudi 24. aprila, po pravoslavnem koledarju celo 6. maja.


Starejše izročilo pozna Zelenega Jurija kot začetek pomladi in ker smo ravno v mesecih, ko srečujemo kurente, ki odganjajo zimo ter kličejo pomlad, smo se odločili, da pobližje spoznamo slovensko tradicijo začetka pomladi.


Zeleni Jurij Bela krajina
Zeleni Jurij, Bela krajina

V Sloveniji je bil folklorni lik Zelenega Jurija zelo razširjen, danes pa se je ohranil le na območju Bele krajine. Na celotnem Balkanu je bilo jurjevo, poleg kresne noči, torej 24. 6., eden najpomembnejših tradicionalnih praznikov. Za pastirje je bil to celo glavni letni praznik, saj so na ta dan prvič gnali živino na pašo.


Ogromno verovanj in magije je tako danes povezanih z Jurjevim. Po vsem slovanskem svetu je Jurjevo veljalo za letno mejo, ko se simbolično odpre narava. Hrvaški etnolog, Vitomir Belaj, je na podlagi primerjalne metode slovanskih in baltskih ljudskih pesmi rekonstruiral Zelenega Jurija kot božanstvo, ki se pojavlja skozi celo koledarsko leto.


In kakšna bi bila pomlad brez Zelenega Jurija?


Jurjevo je zagotovo pomemben ljudski praznik, junak katerega prinaša pomlad, srečo, obilje, rast in začetek novega življenjskega kroga.


Na Slovenskem se je Jurjevo praznovalo z obredom, ki ga imenujemo Jurjevanje. No, še danes je temu tako. V Beli krajini poznamo črnomaljsko in pastirsko Jurjevanje.

Pri črnomaljskem se je na Jurjevo nedeljo mladina zbrana na Gričku, kjer so enega izmed mladeničev odeli v zelenje in je predstavljal Zelenega Jurija.


Dekleta so nato s pisanimi trakovi in rožami okrasila mlado brezo, nato pa so se vsi skupaj odpravili v mesto, kjer je Zeleni Jurij piskal in trobil ter na tak način odganjal zle sile, ki bi lahko preprečile prihod pomladi. Meščani so sprevod navdušeno pričakali in pospremili Zelenega Jurija do mosta pred cerkvico Svetega Duha, kjer so njegov zeleni koš vrgli v Dobličico.


Jurjevanje v Beli krajini je prav tako festival, ki vsako leto poteka v osrčju Črnomlja. Slavi po raznolikosti kultur in s tem stremi k prepletanju tradicije in modernega. Prav tako je Jurjevanje festival, ki uresničuje principe trajnostnega in celostnega razvoja Bele krajine, prejemnice naslova Evropske destinacije odličnosti 2010 in Zelene destinacije Slovenije.


Prek moderno predstavljenega festivala, ki mu danes pravimo Jurjevanje v Beli krajini, organizatorji ohranjajo belokranjsko plesno, pesemsko in glasbeno dediščino ter predstavljajo mednarodno uveljavljene folklorne skupine in druge kulturne ustvarjalce z vseh kontinentov.


Letošnje Jurjevanje v Beli krajini bo potekalo od 22. do 26. junija, kar je odličen čas za obisk dežele belih brez. Naš resort vam lahko v času trajanja festivala ponudi prav prisrčno nastanitev, tudi Kolpa bo verjetno prijazna za obisk.

In kako zelo zanimivo je, mar ne – od pričevanj, tradicije pa vse do tako ogromnega festivala, ki vsako leto privabi številne obiskovalce. Vabljeni!

33 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page