top of page

Slovenija: zeleni dragulj, ki se skriva očem

Updated: Mar 13, 2023


Majhna dežela Srednje Evrope – Slovenija – radovednim popotnikom na 20.271 km² nudi tako odkrivanje gorskega, obmorskega sveta kot tudi oglede čudovitih (zgodovinskih) mestnih središč, vinorodnih vasic in mnogih drugih znamenitosti, ki vedno znova navdušijo s svojo preprostostjo, očarljivostjo, drugačnostjo.


Predvsem pa navdušijo z odtenki zelene, ki v spomladanskem letnem času, zaživijo v polnem sijaju. Zaradi njene dih jemajoče zelenosti, smo si Slovenijo dovolili poimenovati zeleni dragulj, ki se skriva očem. Zakaj? V naslednjih odstavkih.Turizem kot rastoča dejavnost v Sloveniji, ki jo v tesnem povezujemo s počitkom, sprostitvijo, doživetji, športom in naravno ter kulturno dediščino, se lahko uresničuje in nadgrajuje le v urejenem, prijaznem, gostoljubnem in strpnem okolju.


Mi bi na tem mestu izpostavili še zelenost, ki v Sloveniji tako v prenesenem kot dobesednem pomenu zaseda pomembno (mogoče celo prvo) mesto. Dve tretjini ozemlja majhne Slovenije poraščajo gozdovi, zato si upamo trditi, da je Slovenija prava izbira, če si želite odkrivati še neodkrite vinske in kulinarične presežke ter pohodniške in kolesarske poti med Alpami in Jadranom. Če smo vas navdušili nad kolesarjenjem, prebrskajte po našem arhivu in našli boste zapis o skrivnostih slovenskega kolesarskega uspeha.


Mednarodno gledano je Slovenija poznana kot zelena in zdrava turistična destinacija, katere obisk prinaša nepozabno doživetje. Manevrskega prostora za razvoj turizma v Sloveniji je ogromno, a podatki v zadnjih 25 letih kažejo izjemne rezultate oziroma visoko porast razvoja na tem področju. Število tujcev, ki se odločijo za nočitev v Sloveniji, iz leta v leto raste, izjemnega pomena pri izbiri destinacije pa je zagotovo varnost.


Slovenija velja za varne turistične destinacije, z obilico zanimivih krajev in znamenitosti ter krasnih, srčnih in gostoljubnih ljudi. Kot dežela srčnih ljudi se na turističnem zemljevidu

Slovenije predstavlja tudi Bela krajina. Bela zaradi belih brez, ki predstavljajo njen zaščitni znak, na pogled pa zelo zelena, živahna.


Osupljivo lepa država ali raj na Zemlji, kot jo označijo mnogi popotniki, združuje zasnežene vrhove, turkizno zelene reke in obalo v beneškem slogu, naravne zaklade, arhitekturo, kmečko kulturo in prefinjeno kulinariko.


Če bi vam izpostavili le nekaj krajev, ki jih morate obiskati v Sloveniji, bi vam priporočili Postojnsko jamo, Ljubljanski grad, Blejski otok, Brda in čudovito Belo krajino, kjer se nahaja naš resort.


Pridevnik »zelen« pa ne označuje samo zelenih pokrajin, pač pa tudi načine in prizadevanja trajnostne ozaveščenosti slovenskega prebivalstva oziroma slovenskih turističnih ponudnikov.

Če torej iščete zeleni oddih, v dobesednem ali prenesenem pomenu, potem je Slovenija košček Evrope, ki si zasluži vaš obisk. Kdo ve, mogoče vas navduši, da se še kdaj vrnete.

17 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page