top of page

10 znamenitosti, ki si jih morate ogledati v Beli krajini

Updated: Mar 1, 2023


Pred nami je poletna sezona in mi se že res veselimo, da nas obiščete. Prva asociacija na Belo krajino verjetno ostaja reka Kolpa, ki nas hladi v vročih poletnih dneh, a je dežela belih brez veliko več kot to.


Bela krajina - dežela belih brez
Bela krajina - dežela belih brez

V današnjem zapisu vam razkrivamo 10 (manj poznanih) znamenitosti, ki si jih, po mnenju domačinov, morate ogledati v Beli krajini.


1 Izvir reke Krupe


Izvir reke Krupe
Izvir reke Krupe

V izvir reke Krupe so se tisti, ki so ga obiskali, preprosto zaljubili. Izvir je danes vsekakor ena izmed boljše obiskanih točk Bele krajine, posebej priljubljen pa je v poletnih mesecih za razna fotografiranja, piknike ali preprosto sprehod. Točka se nahaja v vasi Krupa, ki je od Semiča oddaljena štiri kilometre, v smeri proti Gradacu.


Posebnost Krupe je, da na površje prihaja v močnih kraških izvirih izpod 30 m visoke in 50 m dolge skalne stene, pod njo pa je 7 m globoko izvirno jezero, ki prav vsakogar očara s svojo smaragdno barvo. Priporočamo vam, da se na izvir reke Krupe odpravite v jutranjih urah, ko se nad vodo pojavijo skrivnostne meglice ter preprosto uživate v spokojni tišini. Je pa izvir čudovit tudi v preostalem delu dneva, sploh v popoldanskih poletnih urah, ko vas bo dolina izvira razvajala v svojem hladu.


V podzemskem zaledju Krupe se skrivajo jamski polži, drobni jamski cevkar, celo človeška ribica, a saj razumemo, da nam v naravi podzemska bitja niso dostopna. Če bi posebnosti izvira želeli spoznati pobližje, vam priporočamo, da obiščete Muzejsko hišo Semič, v kateri boste med drugim spoznali tudi to, da je območje ob Krupi bogato s pticami in da je to območje dom želve sklednice.

Verjamemo, da vas bo pristna narava ob izviru reke Krupe za trenutek upočasnila ter vas zasanjane prepustila uživanju zvokov narave.


2 Naravni park Lahinja


Krajinski park Lahinja je lociran v osrčju Bele krajine in obsega območje naravne in kulturne dediščine zgornjega toka reke Lahinje. Tu si boste lahko ogledali vodo v različnih pojavnih oblikah, ki je oblikovala številne naravne pojave in rastline ter najrazličnejše živalske vrste.

Park je čudovit v prav vsakem letnem času in ravno tukaj je posnetih največ Instagram privlačnih fotografij.


3 Kozice


Na približno 716 metrih nadmorske višine se nahaja razgledna točka Kozice, ki vam ponuja pogled na celotno Poljansko dolino in Belo krajino. Praviloma se Kozice nahajajo na Kočevskem rogu, tj. regiji zahodno od Bele krajine, a je pogled na Belo krajino tako zelo lep, da smo ga umestili v ta zapis.

Ob jasnem vremenu je vidljivost s Kozic več kot 10 km.


4 Kostel


Slikovita razširjena dolina oziroma naravni amfiteater, ki je ujet med visokimi in strmimi področji ter ponekod navpičnimi stenami jurskih in krednih apnencev – Kostel. Na območju Slovenije se v tem predelu nahaja 30 manjših naselij s starim farnim središčem Faro, kjer je bila v 14. stoletju duhovnija prafare iz Ribnice. Območje, ki ga opisujemo, so včasih obvladovali grofje z gradu Kostel.


5 Kal in izvir Orehovec


Ste že slišali za izvir Orehovec? Pod njim se nahaja tudi kal, in sicer v bližini naselja Krašnji vrh. Izvir na površje teče iz obzidanega skalnega studenca s kamnito nišo, v katero je postavljen kipec lurške Marije.

Nekoliko nižje od izvira je kal, ki se napaja neposredno iz izvira Orehovec. Če boste odpravili do izvira oziroma kala, priporočamo, da s seboj vzamete še kaj za pod zob, saj je v bližini mizica, ki je prav simpatična za piknik v naravi.


In še posebnost, kal se napaja z izvirsko vodo, kar ni pogost pojav v Beli krajini. Danes sta kal in izvir izgubila svoj pomen (v smislu vode za pitje, pranje, napajanje živine), ostaja pa pomemben del ohranjanja biotske raznovrstnosti, saj v njem najdemo razne polže, žabe, pupke in mnoge druge živali.


6 Vinomerski steljniki


Vinomerski steljniki
Vinomerski steljniki

Za steljnike ste zagotovo že slišali, saj jih tako domačini kot turisti uvrščamo med najbolj prepoznavne naravne značilnosti Bele krajine. Ker steljnikov drugod po Sloveniji ne najdemo, so za belokranjsko kulturo in biotsko raznovrstnost Bele krajine še toliko bolj pomembni.


Sestavljeni so iz brezovega gozda, borovcev, stelje, rese in vrese. Posebnost Vinomerskih steljnikov je ta, da so v Naturi 2000 navedeni kot naravna dediščina in so zaščiteni.


7 Peskokop Nerajec


Bližamo se zanimivejšim delom, za katere ne vemo niti Belokranjci sami. Opuščen kamnolom v Nerajcu recimo se je prelevil v pravo jezero. Na glavni cesti iz Črnomlja proti Vinici ga niti opazimo ne, saj se nahaja globoko v kotanji, ki je nastala zaradi večletnega izkopavanja peska, danes pa na tem mestu nastaja edinstven biotop za rastline in živali. Lep primer tega, kako se rane narave sanirajo v čudovite naravne pojave in nove turistične znamenitosti.


Povsod smo izpostavili tudi kakšno posebnost in enako bomo to storili tukaj. V peskokopu Nerajec boste lahko opazili majhne otočke, ki kukajo iznad gladine. V jezeru najdemo ribe, ob jezeru sive čaplje, v poletnih dneh se razcvetijo lokvanji, lepo pa je tudi pozimi, ko je jezero pokrito z ledom.


8 Ribnik v Gribljah


Majhen ribnik v Gribljah je znan predvsem domačinom in leži sredi njiv med vasema Krasinec in Griblje (zelo blizu našega resorta). Na ribniku se nahaja manjša koča ter most, po katerem lahko dostopate do nje. Zelo verjetno boste ob ribniku opazili kakšno štorkljo, drugače pa je območje naravni življenjski prostor mnogih insektov, žuželk in črvov.


9 Partizanska bolnica Zgornji Hrastnik


V Rogu je bila zgrajena prva zdravniška postojanka, in sicer jeseni leta 1943 – baraki in zunanja kuhinja. Do konca vojne je bilo nato postavljenih osem stavb, dostop do njih pa je bil možen le po starem hlodu in poti, ki je vodila skozi grmovje. Danes sta bolnišnica in pokopališče zaščiteni kot spomenika.


10 Grad Turn


Grad naj bi bil zgrajen v 14. stoletju, v pisnih zapisih pa je bil prvič omenjen leta 1463. Danes so grad in zemljišče odkupili lokalni kmetje, zemlja pa se uporablja za pašo. Kompleks je sicer ruševina z minimalnim vzdrževanjem, lahko pa si ob tem ogledate še izvir Podturnščice, ki se nahaja pod gradom.


Tako, na enem mestu smo za vas zbrali 10 manj poznanih krajev oziroma znamenitosti, ki čakajo, da jih raziščete.

Verjemite, Bela krajina je čudovita dežela, ki kar kliče po tem, da jo dodobra spoznate. Vabljeni!

2,767 views0 comments
bottom of page