top of page

V naši okolici ... ribniki Prilozje

Updated: Dec 13, 2022

Prilozje je manjša vasica, ki se razprostira v bližini mesta Metlike oziroma v neposredni bližini našega resorta. Posebnost je zagotovo ribnik, ki ga uvrščamo v eno izmed osrednjih naravnih znamenitosti v Občini Metlika.


Ribnik Prilozje
Ribnik Prilozje - spomladi

Seveda je omembe vredna tudi najbolj južna reka v Sloveniji – reka Kolpa, ki jo že zelo dobro poznate, pa steljniki, razgledni hrib Veselica nad Metliko, Bečka jama blizu Slamne vasi in vasica Krašnji vrh z razglednim stolpom. Ja, misli so nam odtavale med naravne danosti mesteca Metlike. Vrnimo se zdaj k Prilozju.

Ribolov na ribniku Prilozje
Ribolov ribnik Prilozje

Ribniki pri Prilozju so nastali iz nekdanje prostrane sklenjene vodne površine, ki je na franciscejskem katastru še jasno zarisana kot enotno vodno telo. Osrednji in vzhodni ribnik sta danes namenjena gojenju rib, vrstam linj, krap, ploščič, koreselj


Zahodni je prepuščen naravnim procesom in tako predstavlja življenjski prostor mnogih ogroženih in redkih vrst, ki za svoj obstoj potrebujejo vodno okolje.


Če boste nastanjeni pri nas ali pa v okolici našega resorta (ali pa se boste odpravili na enodnevni izlet v Belo krajino), vam priporočamo, da se s kolesom ali peš odpravite na raziskovanje tega dela Metlike. In mogoče še namig, prostor ob ribnikih je zelo simpatičen za piknik postojanko. Le malico vzemite s seboj :)


Ribnik Prilozje - zima
Ribnik Prilozje - zimska idila

Ob ribniku boste lahko opazovali številne zaščitene živeli, recimo ogrožene želve močvirske sklednice, ptice, kačje pastirje in druga živa bitja, ki jim ribnik v Prilozju predstavlja življenjski prostor. Posebnost ribnika v Prilozju je ta, da je vključen v evropsko omrežje varovanih območij – Natura 2000 – v okviru območja Kolpa, da bi se ohranilo njeno življenjsko okolje.


Danes je ribnik v lasti Ribiške družine Metlika, ribolov pa je možen od meseca maja do septembra. Ribolov v Prilozju bo odlično doživetje, sploh za ljubitelje lova na krapa. Na ribnikih velja tudi ribiški red, ki ga najdete tukaj >>


Ker ob ribniku poteka učna sprehajalna pot, bo raziskovanje vodnega območja zanimivo tudi vašim najmlajšim.


Zagotovo Bela krajina navduši z nepozabnimi doživetji, ki vam bodo ostala še dolgo v spominu.


40 views0 comments
bottom of page