top of page

Praznik belokranjske vinske kapljice


Vinska dežela, Bela krajina, je svojim ljudem postregla ne samo s čudovitimi pogoji za pridelavo odličnih vin, pač pa tudi z ostalimi kulturnimi in naravnimi znamenitostmi, ki so se pod imenom Vinska vigred začele kazati kot promocija Bele krajine kot celote.


Korenine največjega vinskega festivala v Sloveniji segajo v leto 1976, ko so v Semiču pričeli z razstavami belokranjskih vin in so s svojim kreativnim programom živele vse do leta 1982.



Tridnevna kulturno-turistično-zabavna prireditev v okviru Vinske vigredi ob nastopih številnih domačih in tujih skupin oziroma posameznikov, katere rdeča nit je vseskozi ostajala razstava ob pokušanju vsakokrat predhodno kar najbolj strokovno ocenjenih in nagrajenih belokranjskih vin, se je že prvo leto, tj. 1983, in od takrat naprej vsako leto odvijala v Metliki ali natančneje – na treh metliških trgih.


Prireditev Vinska vigred je danes močna in odmevna znamka, ki se je pri življenju ohranila častitljiv 39 let, za njeno poimenovanje pa bo večno hvaležna gospodu Toniju Gašperiču, ki je pri sestavljanju programa predlagal »vinska«, ter gospodu Antonu Omerzelu, ki se mu je porodila ideja o poimenovanju »vigred«, kar v koroškem narečju pomeni pomlad, Vinska vigred je tako vinska pomlad.


Tridnevni festival vin vedno znova privabi domače in tuje ljubitelje vrhunskih belokranjskih vin. Praznik nagrajenih vin, belokranjskih dobrot in promocije etnoloških posebnosti ter kulturnih dosežkov se je v več kot treh desetletjih močno usidral med slovenske turistične dogodke.


V ospredju vinskega praznovanja v drugi polovici maja zagotovo ostaja promocija belokranjskih vinarjev. Pomembno vlogo pri tem opravlja ravno ocenjevanje vin, s katerim v Društvu vinogradnikov Metlika preko zdrave konkurence spodbujajo vinarje, da svoja vina peljejo k še višji kakovosti.

Po končanem ocenjevanju vin strokovna komisija obišče šampione, preveri, ali zmagovalno vino zares izpolnjuje vse kriterije, ali nagrajeni vinar zares pridela tolikšno količino vina, kot je predpisana v pravilniku, in ali je to zares vino, ki ga je strokovna komisija ocenjevala.


Glavni namen obiska pa je čestitka zmagovalcem za prizadevno delo, trud in izjemne rezultate, saj se o iskrenosti in pristnosti belokranjskih ljudi ne dvomi.


Dogodek Vinska vigred se uradno prične na prvi petek v drugi polovici meseca maja, za izbrane, vinarje, gostince in druge obiskovalce, pa že v četrtek pred Vinsko vigredjo, ko poteka dvorjenje šampionov, ki ga organizira Društvo vinogradnikov. Dogodek je namenjen druženju ob vinih in hrani, v namen spodbude gostincem, da še naprej vključujejo belokranjska vina v svoje vinske karte ter tako prispevajo k promociji belokranjskega vinarstva.


Letošnja Vinska vigred bo potekala v petek, 20. maja, in soboto, 21. maja, že 40. leto zapored! Če se do danes še niste podali na raziskovanje Bele krajine, potem ja čas trajanja festivala Vinske vigredi odlična priložnost za ta podvig. Vabljeni v deželo belih brez!

36 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page