top of page

Odkrijte skrivnosti slovenskega kolesarskega uspeha

Slovenijo bi lahko označili za sanjsko destinacijo za kolesarjenje, ob tem pa se nam vedno znova poraja vprašanje, kaj je prav za prav tisto, kar majhno deželo Srednje Evrope dela tako zelo edinstveno, unikatno.

Če bi odgovor strnili v en stavek, bi rekli, da je njena največja posebnost verjetno raznovrstnost terenov in pokrajin, ki so primerni tako za mlade kot mlade po srcu. Nič čudno ni, da dva velika kolesarska imena – Primož Roglič in Tadej Pogačar – izhajata ravno s slovenskega prostora.


Bela krajina - kolesarjenje
Raj za kolesarje

Na prste ene roke bi verjetno lahko prešteli države, ki bi se po svoji naravni raznovrstnosti lahko primerjale s Slovenijo in ki bi kolesarskim popotnikom v majhnem radiju omogočale tako osupljive alpske poti kot tudi kolesarske parke, kolesarjenje med vinogradi na Dolenjskem in v Prekmurju ali pa za preizkušnjo ponudile dolge kolesarske poti.


V Sloveniji ne manjka nič od naštetega. Pravzaprav se za vsakogar najde nekaj. Velika prednost je ravno zgoraj omenjen majhen radij različnih pokrajin oziroma majhnost Slovenije nasploh, ki v svoji lepoti popotnikom, zaradi ugodnega sredozemskega podnebja, nudi možnost raziskovanja pokrajin na dveh kolesih skoraj celo leto.


Se še spomnite dirke po Franciji?


Slovenci smo lahko hvaležni za novo sopomenko uspešnega cestnega kolesarjenja, ki sta jo naši majhni državici doprinesla Roglič in Pogačar. Tudi kolesarska dirka po Sloveniji je pokazala, kako velike užitke cestnega kolesarjenja lahko ustvari Slovenija.


Če se spomnite besed prvega odstavka, ko smo zapisali, da se za prav vsakega najde primerna kolesarska pot in v cestnem kolesarjenju nekako niste začutili samega sebe, ne skrbite. Tudi za bolj adrenalinske kolesarje Slovenija obljublja nepozabna doživetja.


Takšen je recimo prelaz Vršič, ki doseže 1.611 metrov in ima, tako kot znameniti vzpon na Alpe d'Huez, 50 oštevilčenih zavojev.

Naj vas potolažimo, v dolino gre potem veliko lažje, na vrhu Vršiča pa lahko uživate v krasni slovenski kulinariki. Dovolj dobra motivacija, da sprejmete izziv?


Slovenske gorske kolesarske poti so primerne tako za začetnike kot tudi za vrhunske kolesarje, največ pa jih boste našli na Koroškem, kjer boste lahko uživali v obilju gorskih cest, gozdnih poti in kolovozov, ki so pravi pravcati izziv tudi izkušenim kolesarjem.


Pod mogočno Peco lahko kolesarite z gorskim kolesom celo v podzemlju, lahko pa se odločite za kolesarski park, kjer boste uživali v naravnih danostih severa Slovenije. Naj vam zaupamo še, da mnoge slovenske kolesarske poti niso namenjene izključno izkušenim kolesarjem, pač pa so prijazne tudi za začetnike in družine.


Lahko se podate na vožnjo ob morju ali pa pod mogočnimi vrhovi slovenskih gora ter strugi rek. Lahko raziskujete obronke edinega nacionalnega parka v Sloveniji in na tak način povežete gastronomijo in trajnost.


S kolesom je zanimivo tudi raziskovanje mest in Ljubljana, prestolnica Slovenije, je uvrščena med kolesarjem najbolj prijazna mesta na svetu in ponuja več kot 230 km označenih kolesarskih poti. Tudi Maribor je odlično mesto za raziskovanje s kolesom, zlasti Pot Stare trte, ki vas bo popeljala od najstarejše trte na svetu v središču mesta pa vse do štajerskih vinogradov.


V zadnjih nekaj letih je trend raziskovanja pokrajin z e-kolesi močno narasel in novosti se je poslužila tudi Slovenija, ki je popotnikom omogočila lažje in dostopnejše raziskovanje svojih pokrajin.

E-kolesa so posebej zanima za raziskovanje hribovitih delov, sploh v vetrovnih pogojih, ob enem pa je ta način zelen, aktiven in zdrav. Velika prednost e-koles je ta, da skupina kolesarjev potuje skupaj, brez daljšega čakanja, sploh v osupljivih pokrajinah Bele krajine ali pa vinorodne doline Posavja ter med termalnimi izviri Dolenjske ter sredozemskimi naselji Istre.


Če se boste s kolesom odpravili na potep za nekaj več dni, ne skrbite. Slovenija ima na voljo številne kolesarjem prijazne hotele, hostle, penzione in druge nastanitve, dobrodošli pa ste vsakokrat tudi pri nas, v Beli krajini, v Kolpa Glamping Resortu.


Ker je na poti pomembna tudi hrana, ki poskrbi za moč kolesarjev, vam lahko polepšamo dan, saj je tudi v tem primeru Slovenija prava rešitev. V letu 2021 je namreč prejela naziv evropske gastronomske regije 2021 in velja za eno najbolj kulinarično vznemirljivih dežel Evrope.

In če boste slučajno hrepeneli po drugačni kolesarski izkušnji, ta majhna deželica ponuja številne makadamske poti, ki vas bodo, sploh če planirate daljšo vožnjo na dveh kolesih, navdušile nad pestrostjo slovenske pokrajine.

50 views0 comments
bottom of page