top of page

Kako potovati bolj trajnostno?

71 % svetovnih popotnikov pravi, da želijo v prihodnjih 12 mesecih potovati bolj trajnostno, kar je 10 % več v primerjavi s podatki za leto 2021.

Ker je 81 % popotnikov potrdilo, da so trajnostna potovanja zanje pomembna, je polovica vseh vprašanih navedla, da so nedavne novice o podnebnih spremembah vplivale na to, da so se odločili za bolj trajnostna potovanja.

Eko znak za glamping Kolpa resort:


V letu 2022 se je naš glamping vključil v zeleno shemo in pridobil certifikat Zeleni ključ.

Nagrada Zeleni ključ je vodilni standard za odličnost na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji.


Ta prestižni znak za okolje predstavlja zavezo podjetij, da njihovi prostori izpolnjujejo stroga merila, ki jih je določila Fundacija za okoljsko izobraževanje (FEE).


Green Key se zavzema za obljubo svojim gostom, da s tem, ko se odločijo prespati v obratu Green Key, prispevajo k spremembam na okoljski ravni. Zeleni ključ je prostovoljni znak za okolje, podeljen več kot 3200 hotelom in drugim ustanovam v 65 državah.


Zelena navodila za obisk Slovenije - 14 nasvetov za zelene popotnike


Dobrodošli v Sloveniji, deželi, ki je znana po neokrnjeni naravi in prizadevanjih, da tako tudi ostane (vir: Konzorcija Slovenia Green):


Slovenia-Green-Routes-tips-for-green-travellers
.pdf
Download PDF • 688KB

Upoštevajte te nasvete in raziščite Slovenijo na trajnosten način.


Pomagajte ohranjati občutljivo ravnovesje v naravnih območjih tako, da se držite obstoječih poti in poti. Kolesarjenje ali hoja zunaj ustaljenih poti, lahko spodkopava biotsko ravnovesje.


  1. Spoštujte divje živali. Ko vstopite na njihovo ozemlje, bodite pozorni. Ne poskušajte jih hraniti in ohranjajte razdaljo. Bodite spoštljivi tudi do domačih živali.

  2. Uporabljajte javni prevoz in raziskujte nove kraje peš ali s kolesom.

  3. Bodite romantični, ne da bi hodili po travnikih in nabirali rože. Travniki, posuti z divjimi cvetlicami, hranijo medonosne čebele, naše drage junake opraševanja.

Ali ste vedeli, da je Slovenija znana kot srce in duša čebelarstva v Evropi?

4. Uporabljajte okolju prijazna mila in kozmetične izdelke (vključno s kremo za sončenje), ki ne poškodujejo občutljivih naravnih ekosistemov.


5. Izogibajte se nepotrebni porabi energije. Ko zapuščate sobo, ne puščajte prižganih luči in elektronike. Klimatsko napravo uporabljajte razumno. Izključite dnevno menjavo postelje in čiščenje sobe.


6. Reciklirajte, zmanjšajte in ponovno uporabite. Poskrbite za ločevanje odpadkov in odlaganje na za to namenjenih mestih.

Ob obisku naravnih območij odnesite smeti s seboj v dolino ali naselje, vključno s cigaretnimi ogorki.


7. V Sloveniji lahko pijete vodo iz pipe odlične kakovosti kamorkoli greste. Uporabite plastenko za vodo za večkratno uporabo in se izogibajte plastičnim steklenicam za enkratno uporabo.

Izogibajte se uporabi plastičnih slamic in jedilnega pribora ter spakirajte vrečko za večkratno uporabo.


8. Pomagajte nam ohraniti bogate vodne vire Slovenije tako, da se namesto kopeli odločite za hitro tuširanje in med umivanjem zob zaprete pipo.


9. Spoštujte domačine in njihovo kulturo. Ne posegajte v prostore ljudi s fotografiranjem brez vprašanja, po nepotrebnem hrupu ali neprimerni obleki.


10. Naučite se nekaj slovenskih narečnih besed in pričarajte nasmeh med domačini.

11. Ne pozabite, da lahko naša dejanja med potovanjem močno vplivajo na svet. Prepričajte se, da je pozitiven. Doživite pestro slovensko kulinariko in podprite lokalne kmete z naročilom hrane iz sezonskih lokalnih sestavin.


12. Kupujte lokalno. Podprite lokalne rokodelce in umetnike tako, da kupite izdelke neposredno od njih in izkažete hvaležnost za njihovo delo.

Namesto množično izdelanih spominkov se odločite za lokalno izdelane obrti.


13. Borite se proti pretiranemu turizmu tako, da se izogibate preveč obiskanim turističnim točkam. Raje raziščite skrite kotičke manj obiskanih destinacij in uživajte v resnično pristnih doživetjih.


14. Izobražujte druge, da bodo odgovorni popotniki. Če vidite nekoga, ki nenamerno škoduje okolju ali lokalni kulturi, spregovorite z njim na prijazen način.

29 views0 comments

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page