top of page

Glamping Kolpa Resort: glampiranje

Glamping-i v Sloveniji ponujajo nešteto različnih možnosti, ki ustrezajo vsakemu popotniku. Za tiste, ki radi uživajo na prostem in v naravi, vendar se ne želijo odpovedati vsemu udobju doma, je to neverjetna izbira.


Pisali smo že, da glamping izhaja iz angleške besede glamourous camping, kar v samem bistvu pomeni luksuzno kampiranje. Glamping je namenjen ljudem, ki imajo radi naravo, obožujejo mir in so v stiku sami s seboj. Spanje v šotoru, v naravi jim predstavlja izziv, se radi zlivajo z naravo in uživajo v njej, toda na malo bolj komforten način.


Zgodovina glampinga: nima prav dolge in bogate zgodovine, saj je se je pojavila leta šele leta 2005 v Združenem kraljestvu. Sicer pa beseda zajema pomen, ki je bil uporabljen že v 16. stoletju. V tem času so Škoti pripravili luksuzno bivanje v Highlandu za kralja Jamesa V. in njegovo mamo. Tukaj je kralj uredil šotore v slogu svoje palače. Najbolj ekstravagantni primer takšnega bivanja je bil » Field of the Cloth of Gold «, diplomatski vrh na severu Francije leta 1520 med Henryjem VIII. iz Anglije in Francisom I. iz Francije. Tam so postavili okoli 2800 šotorov in iz fontan je teklo vino. Približno v istem času so imeli Osmani razkošne palačne šotore, ki so jih transportirali z ene vojaške misije na drugo. Z njimi so potovali tudi umetniki in obrtniki, ki so postavljali in vzdrževali te šotore, ki so bili okrašeni zunaj in znotraj tako, da so bili primerni za vladarje. Približno 400 let kasneje, v 20-ih letih 20. stoletja je med bogatimi Britanci in Američani afriški safari postal stvar, ki si jo "morali" doživeti, niso pa želeli izgubiti razkošja in udobja.


Definicija glampinga iz Oxford English Dictionary je: »a type of camping that is more comfortable and luxurious than traditional camping. The word is a mixture of 'glamorous' and 'camping'.«, kar pomeni vrsto kampiranja, ki je bolj razkošna kot običajno kampiranje, beseda pa je skovanka iz besed glamurozno in kampiranje.Naše misli o najboljših lastnostih, ki jih potrebuje glamping resort:

  • Ponujamo edinstveno izkušnjo za naše glamping goste.

  • Smo dobro seznanjeni s prostorom in okoljem, ki ga naš glamping in okolica ponujata.

  • Gostom omogočamo, da uživajo na podeželju, so na prostem in se sprostijo v podeželskem okolju.

  • Naša želja je, da se gosti pri nas odlično počutijo, se vračajo in jim sproščen oddih ostane še dolgo v spominu.

  • Želimo si, da naši gosti občutijo pokrajinsko in biotsko raznolikost Bele krajine. Prizadevamo si, da izpostavljamo tisto, kar je v našem okolju najbolj posebno, avtentično, z lokalnim značajem.

  • Vedno si vzamemo čas, da poklepetamo z gosti in si na koncu pogosto izmenjamo življenjske zgodbe. Skupaj smo se smejali in celo jokali.


41 views0 comments
bottom of page