top of page

Kolesarska avantura

Cestna KOLESARSKA TURA:
Belokranjski krog: Poljanska dolina

Opis poti:

Kolesarska pot v Poljansko dolino je ena izmed najlepših kolesarskih poti v Sloveniji, ki poteka skozi slikovite kraje in znamenitosti Belokranjskega kroga. Pot se začne v Kolpa resort-u, nadaljuje skozi Črnomelj, ki je glavno mesto Belokranjske regije, in se nadaljuje po cesti ob reki Kolpi. Kolesarji bodo lahko uživali v čudoviti naravi, ki jo ponuja Krajinski park Kolpa, ter občudovali številne znamenitosti in kulturne dediščine na poti.

Prva postaja na kolesarski poti je staro mestno jedro Črnomlja, kjer se nahajajo Črnomaljski grad, Komenda, farna cerkev sv. Petra, Mestna muzejska zbirka Črnomelj, Pastoralni center, cerkev Sv. Duha in Primožičeva hiša. Vse te znamenitosti pričajo o bogati zgodovini tega kraja.

Naslednja postaja je Stražnji Vrh, kjer se nahaja baročna cerkvica Sv. Miklavža, ki je znana po svoji arhitekturi in freskah.

Pot se nadaljuje proti Predgradu, kjer se nahaja cerkev sv. Nikolaja in pranger, ki sta pomembni kulturni dediščini. Pranger je zanimiva naprava, ki so jo uporabljali v srednjem veku za kaznovanje prekrškarjev.

Pot se nato nadaljuje skozi Krajinski park Kolpa, ki je zavarovano območje. Tu boste lahko občudovali številne rastlinske in živalske vrste ter uživali v čudoviti naravi ob reki Kolpi. Na poti boste lahko opazili tudi Sodevsko steno, ki je znana po svoji edinstveni geološki sestavi.

Belokranjski krog je odlična kolesarska pot za vse ljubitelje narave in kulturne dediščine, ki bodo na poti našli veliko zanimivih stvari za raziskovanje.

Potek poti:

Krasinec  - Griblje - Črnomelj - Kanižarica - Dobliče - čez Poljansko goro - Radenci - Dečina - Sodevci - Kot ob Kolpi - Predgrad - Jelenja vas - Gorenja Podgora -Nemška Loka - Miklarji - Bistrica - Stražnji Vrh - Svibnik -Črnomelj - Gradac - Krasinec

Dolžina: 75 km

Najvišja točka: odsek Miklarji 637 m

Čas: 4h

Podlaga: asfalt 75 km

Težavnost: zahtevna

Zanimivosti na poti: 

Staro mestno jedro Črnomlja (Črnomaljski grad, Komenda, farna cerkev sv. Petra, Mestna muzejska zbirka Črnomelj, cerkev Sv. Duha, Primožičeva hiša), Stražnji Vrh (baročna cerkvica Sv. Miklavža), Predgrad (cerkev sv. Nikolaja), Krajinski park Kolpa (zavarovano območje med Starim trgom in Dragoši), Sodevska stena, Kal

bottom of page