• Kolpa Resort Glamping SLO

Narodna noša Bele krajine


Bela krajina je pokrajina v jugovzhodni Sloveniji in je pretežno kraška pokrajina med Gorjanci, Kočevskim rogom in Kolpo. Za Belo krajino je značilna bela narodna noša iz platna ali lana. Bela barva narodne noše spominja na brezove veje, zato je noša bele barve. Prvotna noša je bila samo bele barve, danes pa dodajajo pasove in nakit, ki je rdeče barve. Kraj se imenuje po nošah bela krajina.

Ženski beli kostum v katerem se pleše tradicionalno kolo "Zeleni Jure" vsebuje veliko belo ruto, znano kot pečo, bluzo ali, rokavce, nagubano krilo, telovnik ali lajbelc, predpasnik ali fertuh, belih nogavicah ali " stumfi " in črne čevlje na višini gleženj, znane tudi kot čizme. Okoli vratu dekleta nosijo niz raznobarvnih nizov biserov (verižice) , na svojih prsih, da ima majhen šopek rož in bel robček , s katerim so pozdravili občinstvo.

Moška noša je sestavljena iz bele srajce, hlač (brgeše), vse iz domačega platna, debel usnjen pas, črn klobuk s širokimi robovi, na katerih se nosi majhen šopek rož in črnimi visokimi škornji ali čizmami.

#čudovitanarava #belakrajina #narodnanoša

0 views

Connect:

Contact

T: +386 31 877 754
+ 386 41 671 871 

E: info@minisport.si 

booking@kolpa-resort.si

Splošni pogoji najema - terms & Conditions

7972_1554119221_slo_destination_gold.jpg

KOLPA Resort GLAMPING, Krasinec 1,
8332 GRADAC, SLOVENIJA

 

  • Pinterest
  • YouTube
  • White Instagram Icon
  • Facebook Reflection
  • Trip Advisor App Icon

Operacija vzpostavitev glamping resorta na reki KOLPI je sofinancirata iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.