BELOKRANJSKI ŽLINKROFI Z GOVEDINO

Updated: Mar 1

Recept Belokranjski žlinkrofi


Kako se dodatno povežemo s svojimi otroki, starši, prijatelji, sosedi, znanci?

Poizkusite se v kuhinji in pripravite belokranjsko posebnost: Žlinkrofe.

Belokranjska posebnost: Žlinkrofi

Sestavine za nadev za 4 osebe: 400 gramov kuhane govedine, 500 gramov en dan stare sredice kruha, 1 velika čebula, šopek peteršilja, poper, sol, 2 jajca, 0,5 dcl sladke smetane.


Priprava nadeva: Čebulo sesekljamo in na vročem olju prepražimo. Ko rahlo zarumeni dodamo kuhano mleto govedino. Vse skupaj stresemo v skledo dodamo na manjše kocke narezano sredico kruha in peteršilj. Umešamo jajci in sladko smetano. Zmes narahlo premešamo.


Sestavine za rezančevo testo:

1 kg moke, 8 jajc, 1 dcl mleka, 0,5 dcl olja, sol


Priprava testa: Sestavine za testo damo v skledo in zamesimo gladko voljno testo, ki se ne prijema posode, gnetemo približno 10 minut. Testo oblikujemo v 4 hlebčke, jih damo v vrečko in pustimo v hladilniku počivat približno eno uro.


Izdelovanje Belokranjskih žlinkrofov:

Testo razvaljamo na tanko in ga razrežemo na kvadratke 7 x 7 cm. Na sredino položimo jušno žlico (ne zvrhano) nadeva in stisnemo testo okrog nadeva. Viške testa obrežemo. Žlinkrofe skuhamo v osoljenemu kropu. Kuhamo jih 15 minut. Postrežemo jih popečene na kokošji maščobi ali maslu.


Recept za Belokranjske žlinkrofe smo prevzeli tukaj >>


Značilne belokranjske jedi so tudi: belokranjska pogača, belokranjska povitica, belokranjsko cvrtje, belokranjski nadev ali semiško fulanje s hrenom, ajdova povitica z rozinami, belokranjska šara, žitna klobasa, bravina s sladkim zeljem, belokranjski žlinkrofi in nepogrešljivi odojek ali jagenjček na ražnju.

25 views0 comments

Recent Posts

See All

Kolpa Resort glamping, Krasinec 1c, 8332 Gradac, Slovenia

WTTC SafeTravels Stamp Slovenia.png

Splošni pogoji         I        Pravilnik zasebnosti - GDPR 

2best.gif
NIKOLI NE ZAMUDI NOVIC: