• Kolpa Resort Glamping SLO

Belokranjska pogača - ZAJAMČENA TRADICIONALNA POSEBNOST


Ste vedeli?


"V vinorodni Beli krajini je bila pogača zaradi svoje gostote in nizkosti ter nasitnosti vedno ponujena ob vinu, ki ga je zaradi vinorodnih gričev kar precej. Pogača ima svojstveno recepturo in je pripravljena iz pšenične bele moke in mlačne vode, z dodatkom soli in kvasnega nastavka.

Belokranjska pogača je značilna belokranjska jed oziroma oblika kruha, ki je 3 do 4 cm visoka, okrogla, premazana s stepenim jajcem, posuta s kumino in soljo ter zarezana na kvadrate. Okus in aroma sta kakor pri sveže pečenem belem kruhu."



Belokranjsko pogačo uvrščamo med slovenske nacionalne kulinarične posebnosti in je tradicionalna značilnost belokranjske kulinarike, ki nima v Sloveniji primerljivega izdelka.


RECEPT:


SUROVINE ZA BELOKRANJSKO POGAČO – 500 g pšenične bele moke, – cca. 3 dcl mlačne vode, – 2 kavni žlički oz. 15 g soli, – 20 g svežega kvasa ali 7 g suhega, – pol kavne žličke oz. 6 g sladkorja, – 1 jajce (stepeno jajce za premaz pogače), – ščepec oz. 2 g cele kumine, – ščepec oz. 7 g debelo zrnate morske soli.


Navodila za pripravo tukaj:

specifikacija_belokranjska_pogaca
.pdf
Download PDF • 72KB

ZGODOVINA Belokranjske pogače:


Belokranjska pogača je belokranjska jed, katere izvor ni natančno poznan. Verjetno so jo na območje Bele krajine v zgodovinskem razvoju v 15. in 16. stoletju prinesli Uskoki, begunci z Balkana pred Turki. Na njeno prvotno obliko, pod pepelom pečen nekvašen kruh, navezuje tudi ime, privzeto iz latinske besede focacea ali italijanske focaccia.


vir: Specifikacija za Belokranjsko pogačo



ANG: Bela krajina brad


Did you know? "In the wine-growing Bela krajina, the "Bela krajina bread" has always been offered with wine due. As a welcome bread. The bread has its own recipe and is prepared from wheat white flour, tap water, salt and Baker's yeast. Bela krajina bread is a typical Bela krajina dish with various forms of bread, which is 3 to 4 cm high, round, coated with a stepped egg, a dish with cumin and salt and cut into squares. The taste and aroma are like freshly baked white bread. "


RECIPE:

- 500 g of white wheat flour, - approx. 3 dcl of lukewarm water, - 2 teaspoons or. 15 g of salt, - 20 g of fresh baker's yeast or 7 g of dry yeast, - half a teaspoon or 6 g of sugar, - 1 egg (beaten egg for coating the cake), - a pinch or. 2 g of whole cumin, - a pinch or. 7 g of thick-grained sea salt.


Bon Appetit !


Connect:

Contact

T: +386 31 877 754  I T: + 386 41 671 871 

E: info@minisport.si 

booking@kolpa-resort.si

KOLPA Resort GLAMPINGKrasinec 1,
8332 GRADAC, SLOVENIJA

 

Operacija vzpostavitev glamping resorta na reki KOLPI je sofinancirata iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • TripAdvisor
  • YouTube
  • Instagram
TV3.gif

Splošni pogoji najema - terms & Conditions

7972_1554119221_slo_destination_gold.jpg